Súlyproblémák


ELHÍZÁS

A túlsúly napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. A WHO adatai szerint a túlsúly és az elhízás a betegségek második legfontosabb megelőzhető kockázati tényezője a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Ennek eredményeképp Európában és az Egyesült Államokban jelenleg több, mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millió túlsúlyos. A problémakör a magyar lakosság körülbelül 60%-át érinti közvetlenül, és elgondolkodtató az is, hogy minden ötödik gyermek plusz-kilókkal küzd! (Ennek gazdasági és szociális következményei pedig az egész társadalmat sújtják.)

 

Az elhízás az anyagcsere-folyamatok olyan genetikai-, központi idegrendszeri-, belső elválasztású (endokrin) hormonális vagy környezeti hatásokra létrejövő zavara, amely az energia-háztartás egyensúlyának felborulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energia-leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tartós életmódkezelést igényel, elsősorban a kísérő betegségek kezelésének útján, melynek alapja az egészséges testsúly visszanyerését célzó diéta és a testmozgás. Az elhízás amellett, hogy önértékelési zavart okozhat és akadályoz bennünket a mindennapi életben, súlyos szövődményekkel járhat, melyek jellemzően az elhízás mértékének és eredetének függvényében változnak.

 

A nem megfelelő életmód miatt a nagy mennyiségű zsír lerakódása megterheli a szívet, az érhálózatot, és magas vérnyomást, trombózist, valamint agyvérzést okozhat. A túlsúlyos embereknél nagyobb eséllyel alakul ki depresszió-, rák-, cukorbetegség-, érelzáródás, vese- és májelégtelenség is. Az általánosan elfogadott szakmai vélemény szerint a helytelen étkezési szokásokkal és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben kialakuló elhízás áll a 2-es típusú cukorbetegek számának rohamos emelkedése mögött, melynek időben történő felismerése segít megelőzni a tartós állapot jellegzetes, idült szövődményeinek kialakulását!

 

Noha az elhízás hátterében állhat betegség, genetika, esetleg egy félresikerült orvosi kezelés is, kiváltó oka többnyire mégis az egészségesnek nem nevezhető életvitelünk, mely leggyakrabban a túlzott energia-bevitelt és a testmozgás hiányát foglalja magában.

TESTTÖMEGINDEX

A testtömegindex (BMI = Body Mass Index) a fizikai kondíció nemzetközileg leginkább elfogadott és alkalmazott mértékegysége, mely megmutatja, hogy milyen a testalkatunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint túlsúlyos az, akinek a testtömegindexe nagyobb vagy egyenlő, mint 25, és elhízott, akié 30, vagy afölötti. 

 

 


 

MIT TEHETÜNK A TESTSÚLY VÁLTOZTATÁS ÉRDEKÉBEN?

 

Néhányan nem tudnak pár kilót magukra szedni, még többen pedig nem tudnak tartós fogyást elérni (jojó-effektus), pedig az optimális testsúly elérése számos betegségből jelentheti a kiutat. Sőt, akár a teljes gyógyulást is, de egyáltalán nem könnyű folyamat.  


Oldalamon segítséget kapsz mind az étrend, mind fogyicsomagok ajánlásával. 

https://diamondtermekek.egeszsegmagazinja.hu/alkategoria/fogyokura/79

Forras: mydieton.com

Kép: Google


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségMagazinja cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »