Kívül-belül csodaszer: a kamilla

Kívül-belül csodaszer: a kamilla


A kamillát a téli időszakban főként felső légúti és meghűléshez kapcsolódó panaszok enyhítésére szoktuk használni. Kiválóan alkalmazható hörghurutnál, torokgyulladásnál. Teája igazi csodaszer, de gargarizálhatunk is vele, inhaláláshoz is tökéletes, s még a fürdővízbe is érdemes tenni illóolajából.

Valószínűleg nincsen olyan háztartás, ahol ne lapulna egy zacskóban/üvegben kamillavirág. E bájos növényre már az ókori egyiptomiak is csodálattal tekintettek: úgy gondolták, hogy Ré, a Napisten ajándékozta az embereknek. (A fehér szirmok és a sárga fészek miatt – úgy néz ki, mint a nap.) A fejfájást enyhítették vele.

 A rómaiak italok és tömjének készítéséhez használták. Diadalútja is ekkor kezdődött el, hiszen ebben az időben kezdték el kezelni vele a bőrsérüléseket. Hippokratész menstruációs panaszokra (görcs, erős vérzés) ajánlotta, és nagyon fontos gyógynövénynek tartotta. Dioszkoridész és Plinius fejfájásra, vese-, hólyag- és májpanaszokra javasolta.

A középkorban az angolszászoknál egyike volt a kilenc szent gyógynövénynek: lázra, megfázásra, gyomorpanaszokra vették elő, s kezelték vele az emésztőrendszeri rendellenességeket is. Sőt: úgy gondolták, hogy megóv a pestistől, ezért a kisbabák bölcsője fölé mindig akasztottak belőle egy csokorral.

A kamillával „természetes” közegében főként mezőkön, útszéleken találkozhatunk. (Magyarországon főként az Alföld szikes területei jelentik otthonát.) Nagyon igénytelen növény.  A vadon termett és a termesztett állománya egyaránt alapanyagául szolgál a gyógyszeriparnak és a szépségiparnak. Gyógyászati célokra nemesített fajtáját használják.

Gyűjteni akkor ajánlatos, amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak. Ez az állapot általában áprilistól júniusig tart. Akkor érdemes leszedni, amikor száraz az idő, s kerülni kell – mint minden gyógynövény esetében – azokat a területeket, ahol nagy a szennyezettség esélye. (El kell felejteni például az autóutak és az ipari területek környékét.) Édesanyám a kertjében termeszti – s ebből adódóan vigyázni tud arra, hogy lehetőség szerint semmilyen káros anyag ne szívódhasson fel benne/telepedhessen meg rajta.

Virágzata elsősorban szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat, glikozidjaikat, kumarinokat és nyálkát tartalmaz. Illóolaja (Matricariae aetheroleum) sötétkék színű. Ennek oka a kamazulén nevű hatóanyag, ami egyébként gyulladáscsökkentő.

A kamilla nyugtató, antioxidáns, stresszoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Jó szoltálatot tesz emésztőrendszeri problémák esetén (elősegíti a helyes emésztést, fertőtleníti a beleket, fokozza a bélmozgásokat, enyhíti a vastagbélgyulladás tüneteit…), segít, ha asztmásak vagy allergiásak vagyunk, várandós nőknek is jól jön a reggeli rosszullét megelőzésében. Akkor is jó szolgálatot tesz, ha fájnak az ízületeink, a fejünk, az izmaink, a fogunk, ha menstruálunk. Az orvosi székfű leviszi a lázat, elpusztítja a baktériumokat / gombákat / egyes vírusokat. Tisztítja a vért, a vesét, csökkenti a vérnyomást, erősen izzasztó, támogatja a test méregtelenítését, javítja az immunrendszer működését.

Jót tesz a sebeknek is a kamillából készített borogatás, mert gyorsítja a sebgyógyulást, megakadályozza, hogy elfertőződjenek a sebek, s még a hegek is halványabbak lesznek tőle! A bőrpírt is csökkenti és a rovarcsípések is kevésbé lesznek utána irritálóak. Ha fáradt a szemünk vagy begyulladt, akkor tegyünk rá kamillás borogatást, s hamarosan élvezhetjük jótékony hatását!

A téli időszakban főként felső légúti, meghűléshez kapcsolódó panaszok enyhítésére szoktuk használni. Kiválóan alkalmazható hörghurutnál, torokgyulladásnál. Gargarizálhatunk vele (a szájüreg és a torok fertőtlenítésére), s inhalálhatunk is (ha az orrüreg gyulladását akarjuk csökkenteni).

Forras: (Szakmai lektor: Fülöp Attila kertészmérnök)

fmc.hu

Kép: Pixabay

 
 

Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségMagazinja cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »