A kurkumát a magyar háziasszonyok ritkán használják, konyhánk nem ismeri, de a keleti éttermek kínálatában és az élelmiszerszínezékek palettáján sokszor találkozhatunk természetes ételeinktől idegen, rikító sárga színével.
A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.
Mindenre jó a kurkuma?
Kínától Thaiföldig használják a kurkumát a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására.
A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből származó elnevezéssel angolul szent pornak (holy powder) is nevezik.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, és ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.
A kurkuma gyulladáscsökkentő és vízhajtó
Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobbfertőző betegségekesetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyigvagypszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes.
Bizonyított emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő. Újabb eredmények azAlzheimer-kórés egyéb időskori demenciák elleni jótékony hatását látszanak megerősíteni. Lényegében minden civilizációs betegségre jó. Méltán keveredhet hát gyanúba, hogy valami itt nem stimmel, nem lehet ennyire jó, s főképp nem mindenre.
Mennyi kurkumát kell enni?
Heves viták dúlnak az adagolás, felszívódás tekintetében. A koleszterinszint csökkentésheznapi 500 mg kurkumin, a rákellenes hatás elérésére több mint napi 1800 mg bevételét javasolják. Jóllehet az indiaiak pazarlóan sok kurkumát esznek, ez a mennyiség az általuk fogyasztott mennyiségnek is legalább negyvenszerese. Egyszerűen nem lehet naponta két evőkanálnyi kurkumát lenyelni! A kurkuma előnyeinekmeggyőződéses hívei - s főleg a hatóanyag forgalmazói - ezért kapszulába zárt, koncentrált formában kínálják a csodaszert. Vannak azonban kutatási eredmények, amikor a kísérleti személyek vérében 12 gramm tiszta kurkumin lenyelése után sem találták nyomát a hatóanyagnak.
Tudósok arra figyelmeztetnek; a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, fel sem szívódik. Ám a másik oldalon a tetemes napi kurkumafogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór. A heti kétszer-háromszor szintén sok kurkumint tartalmazó currys ételt fogyasztókkörében ugyancsak kisebb az esély az időskori eltompulásra. Vagy hogyan lehet, hogy a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk ismeretlen a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése? A fejlett Európában tizennyolcszor annyi a béldaganat. Akkor mégiscsak hatékony lehet az a fűszer.
Nos, bizonyított, hogy az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnának át. Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.
A fűszer általános rákellenes hatását nehézkes felszívódása miatt tehát kételkedéssel kell fogadni, mivel a szervezet egyéb pontjain támadó daganatokhoz már nem jut el, se fűszerként, se kapszulás kurkuminként. Az állatkísérletek és az elkülönített sejtvonalakon bizonyított hatások még messze nem jelentik azt, hogy az emberi daganatok ellen is sikeres. A kérdés, hogy eljuttatható-e a daganatokhoz, és ott kifejti-e a tőle elvárt hatást. A kutatók most ennek kiderítésén fáradoznak. Mellékhatása úgy tűnik kevés, ám még hiányzanak a vizsgálatok. Főként az emésztéshez kapcsolódó és a remélt egyéb, kis felszívódás mellett is kifejtett gyógyhatásaiért azonban mégiscsak megéri bőségesen fogyasztani.
Kurkumin a konyhában
A kurkumin ismertebb, mint gondolnánk. Ez a színanyag található a curryben is. Szintetikusan előállított formáját pedig E-100 néven élelmiszeripari színezékként használják. Ettől sárga sok margarin, lekvár vagy üdítőital.
Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes enyhén fanyar, kesernyés, némileg a gyömbérre emlékeztető íze egyhangúvá is teheti ételeinket. A kurkuma egyik fontos fűszere a Worchester-szósznak, és a curry is ízletes kurkuminforrásunk.
Forras: www.hazipatika.com
Kép: pixabay